Alergeny v potravinách
Co je potravinová alergie?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o „poruchu imunity“, kdy normálně neškodné látky fungují negativně (jako alergeny) a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Imunitní systém pak reaguje tvorbou protilátek.
Proč se objeví potravinová alergie?
Všechny látky, které se dostanou do trávicího traktu, jsou podrobeny jakési „lustraci“. Látky, které jsou vyhodnoceny jako škodlivé, jsou zneškodněny. Látky, které jsou vhodné a potřebné, jsou správně využity. Někdy ale dochází k nesprávné a nepřiměřené imunitní reakci na určitou, běžně se vyskytující bílkovinu – například bílkovinu v kravském mléku, ve vaječném bílku, v obilovinách, rybách, atd.
Proč reaguje imunitní systém nepřiměřeně? Svou roli hrají genetické vlivy (pokud někdo v rodině má např. astma, pylovou alergii, ekzém), a také vlivy prostředí (znečištění, stres, málo pohybu, špatné stravovací návyky nebo špatné složení střevní mikroflóry).