Bulgur
Vážení rodiče,
v naší mateřské škole se snažíme do jídelníčku zařazovat i méně tradiční nebo zapomenuté potraviny. Dnes Vám chceme představit jednu takovouto zapomenutou Popelku, která sice není nijak výjimečná a atraktivní, ale dokáže překvapit – řeč je o BULGURU. Naše vedoucí školní jídelny společně s kuchařkami ji nenásilnou formou začlenily do jídelníčku dětí a připravily výborné jídlo, po kterém se jen zaprášilo – je to rizoto z Bulguru.
Název BULGUR pochází z arabštiny a znamená „uvařený“. Je to předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí na menší kousky. Bulgur má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovou příchuť a je velmi dobře stravitelný. Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy.
Další jeho nespornou výhodou je jednoduchá a rychlá příprava: stačí nasypat v poměru 1:3 do horké vody a nechat nabobtnat. Je to jeho nejšetrnější příprava, protože se zachovají všechny vitamíny a minerály. Pro urychlení ale můžeme bulgur povařit 10-12 minut, poté odstavit a nechat pod pokličkou dojít.
Bulgur se obzvláště hodí do nejrůznějších rizot místo rýže, můžeme ho použít do plněných paprik nebo rajčat, jako zavářku do polévky, do zeleninových salátů, nebo jako kaši nasladko i naslano.
Inspirujte se například naším Rizotem z bulguru a quinoou, Zeleninovým bulguretem, nebo Hovězí polévkou s bulgurem. Děti Vás za tuhle dobrotu určitě pochválí!