Červená čočka

Na českých talířích se čočka objevuje především první den v roce. Říká se, že novoroční čočka přináší peníze – měli bychom si jí však dopřávat během celého roku, protože nám přinese lepší zdraví. Oproti klasické zelené čočce a jiným luštěninám má červená čočka mnoho výhod. Protože nemá slupku, před přípravou se nemusí namáčet, nenadýmá a je uvařená za 15 minut. Neobsahuje lepek. Je lehce stravitelná, doporučuje se tedy i pro malé děti, které ji mohou dostávat již od 9. měsíce věku. Červená čočka funguje na talíři stejně jako maso – jedná se o bílkovinu, nikoliv o zeleninu. Je proto vhodná i pro vegetariány a vegany, ale i pro všechny, kteří se vyhýbají masu a živočišným produktům.
Obsahuje mnoho vlákniny – jedna porce červené čočky zajišťuje zhruba polovinu doporučené denní dávky, tudíž zasytí a upraví trávení. Je také bohatá na vitamíny a minerály – kromě jiného obsahuje významné množství železa – neměla by chybět v jídelníčku osob trpících chudokrevností. Je také zdrojem vitamínu B6 (pyridoxinu) – tento vitamín velmi prospívá mozkovým funkcím a kvalitě kůže.
Jak červenou čočku uvařit a dochutit? 1 díl čočky propláchněte studenou vodou a přidejte 2 díly vody. Vařte 5 minut, poté vypněte a cca 10 minut nechte pod pokličkou dojít. Ochutit můžete majoránkou, kmínem, cibulí, česnekem. Chybu neuděláte ani s exotickým kořením – např. kari, kurkumou, římským kmínem. Můžete ji tyčovým mixérem rozmixovat na hebkou kaši, nebo nechat v celku. A použití?

  • můžete jí smíchat s hromadou čerstvé zeleniny, opatřit zálivkou a vydávat salát za hlavní jídlo s kouskem pečiva
  • v zimním období se nebojte do salátu použít vařenou zeleninu místo čerstvé
  • můžete ji nechat vychladnout a použít jako základ do pomazánky, např. s tvarohem, sýrem, cibulkou, solí a pažitkou či petrželkou
  • můžete ji použít do různých placiček – s trochou vajíčka a strouhanky, popř. sýra pro další opečení na pánvi, nebo přidat k mletému masu, do karbanátků, burgerů, či mletých mas
  • můžete čočkovým pyré nastavit bramborovou kaši – dochucená solí a česnekem dostane kaše nový rozměr
  • můžete s ní zahustit jakoukoliv polévku či omáčku, které dodá báječnou hustotu
  • s tvarohem, medem, banánem či jahodami máte sladkou, ale hodnotnou svačinku (nejen) pro děti

Doporučuji vyzkoušet tuto znovuobjevenou netradiční potravinu – je to výborná a zdravá luštěnina a určitě zachutná i těm, kteří jinak čočku nejedí!

Pomazánka z červené čočky: uvařená červená čočka, vařené vejce na tvrdo, tavený sýr, červená paprika najemno nakrájená, cibulka, sůl, petrželka

Významní sponzoři

  • NADACE ČEZ
  • NPI
  • IT Innovation
  • Actherm
  • DM
  • ČEZ Teplárenská
  • ENCZ
  • SČVK
  • Globus
Zavřít

Přerušení provozu Mateřské školy Chomutov o Vánocích 2024

Vážení rodiče,

dovoluji si Vás informovat o přerušení provozu Mateřské školy Chomutov, příspěvkové organizace v období

 od pondělí 23. 12. 2024 do středy 1. 1. 2025.

Ve všech součástech MŠ bude provoz ukončen v pátek 20. 12. 2024 odpoledne a opět zahájen ve čtvrtek 2. 1. 2025.

Přerušení provozu bylo projednáno se zřizovatelem.

Příjemné prožití vánočních svátků, mnoho štěstí, zdraví a úspěchů v roce 2025

Vám přeje
Bc. Eliška Smetanová
ředitelka a kolektiv zaměstnanců Mateřské školy Chomuto

Důvod přerušení provozu:

Na základě pravidelného vyhodnocování provozu a potřeb rodičů v tomto období za dobu existence Mateřské školy Chomutov vyplývá, že o „vánoční provoz“ není zájem.

V MŠ budou prováděny technické úpravy a bude probíhat inventarizace majetku MŠ Chomutov.

Zavřít

Používáním webových stránek Mateřská škola Chomutov, souhlasíte s využíváním cookies ve vašem prohlížeči.

Pokračovat