Červená čočka
Na českých talířích se čočka objevuje především první den v roce. Říká se, že novoroční čočka přináší peníze – měli bychom si jí však dopřávat během celého roku, protože nám přinese lepší zdraví. Oproti klasické zelené čočce a jiným luštěninám má červená čočka mnoho výhod. Protože nemá slupku, před přípravou se nemusí namáčet, nenadýmá a je uvařená za 15 minut. Neobsahuje lepek. Je lehce stravitelná, doporučuje se tedy i pro malé děti, které ji mohou dostávat již od 9. měsíce věku. Červená čočka funguje na talíři stejně jako maso – jedná se o bílkovinu, nikoliv o zeleninu. Je proto vhodná i pro vegetariány a vegany, ale i pro všechny, kteří se vyhýbají masu a živočišným produktům.
Obsahuje mnoho vlákniny – jedna porce červené čočky zajišťuje zhruba polovinu doporučené denní dávky, tudíž zasytí a upraví trávení. Je také bohatá na vitamíny a minerály – kromě jiného obsahuje významné množství železa – neměla by chybět v jídelníčku osob trpících chudokrevností. Je také zdrojem vitamínu B6 (pyridoxinu) – tento vitamín velmi prospívá mozkovým funkcím a kvalitě kůže.
Jak červenou čočku uvařit a dochutit? 1 díl čočky propláchněte studenou vodou a přidejte 2 díly vody. Vařte 5 minut, poté vypněte a cca 10 minut nechte pod pokličkou dojít. Ochutit můžete majoránkou, kmínem, cibulí, česnekem. Chybu neuděláte ani s exotickým kořením – např. kari, kurkumou, římským kmínem. Můžete ji tyčovým mixérem rozmixovat na hebkou kaši, nebo nechat v celku. A použití?
- můžete jí smíchat s hromadou čerstvé zeleniny, opatřit zálivkou a vydávat salát za hlavní jídlo s kouskem pečiva
- v zimním období se nebojte do salátu použít vařenou zeleninu místo čerstvé
- můžete ji nechat vychladnout a použít jako základ do pomazánky, např. s tvarohem, sýrem, cibulkou, solí a pažitkou či petrželkou
- můžete ji použít do různých placiček – s trochou vajíčka a strouhanky, popř. sýra pro další opečení na pánvi, nebo přidat k mletému masu, do karbanátků, burgerů, či mletých mas
- můžete čočkovým pyré nastavit bramborovou kaši – dochucená solí a česnekem dostane kaše nový rozměr
- můžete s ní zahustit jakoukoliv polévku či omáčku, které dodá báječnou hustotu
- s tvarohem, medem, banánem či jahodami máte sladkou, ale hodnotnou svačinku (nejen) pro děti
Doporučuji vyzkoušet tuto znovuobjevenou netradiční potravinu – je to výborná a zdravá luštěnina a určitě zachutná i těm, kteří jinak čočku nejedí!
Pomazánka z červené čočky: uvařená červená čočka, vařené vejce na tvrdo, tavený sýr, červená paprika najemno nakrájená, cibulka, sůl, petrželka