Červená čočka

Na českých talířích se čočka objevuje především první den v roce. Říká se, že novoroční čočka přináší peníze – měli bychom si jí však dopřávat během celého roku, protože nám přinese lepší zdraví. Oproti klasické zelené čočce a jiným luštěninám má červená čočka mnoho výhod. Protože nemá slupku, před přípravou se nemusí namáčet, nenadýmá a je uvařená za 15 minut. Neobsahuje lepek. Je lehce stravitelná, doporučuje se tedy i pro malé děti, které ji mohou dostávat již od 9. měsíce věku. Červená čočka funguje na talíři stejně jako maso – jedná se o bílkovinu, nikoliv o zeleninu. Je proto vhodná i pro vegetariány a vegany, ale i pro všechny, kteří se vyhýbají masu a živočišným produktům.
Obsahuje mnoho vlákniny – jedna porce červené čočky zajišťuje zhruba polovinu doporučené denní dávky, tudíž zasytí a upraví trávení. Je také bohatá na vitamíny a minerály – kromě jiného obsahuje významné množství železa – neměla by chybět v jídelníčku osob trpících chudokrevností. Je také zdrojem vitamínu B6 (pyridoxinu) – tento vitamín velmi prospívá mozkovým funkcím a kvalitě kůže.
Jak červenou čočku uvařit a dochutit? 1 díl čočky propláchněte studenou vodou a přidejte 2 díly vody. Vařte 5 minut, poté vypněte a cca 10 minut nechte pod pokličkou dojít. Ochutit můžete majoránkou, kmínem, cibulí, česnekem. Chybu neuděláte ani s exotickým kořením – např. kari, kurkumou, římským kmínem. Můžete ji tyčovým mixérem rozmixovat na hebkou kaši, nebo nechat v celku. A použití?

  • můžete jí smíchat s hromadou čerstvé zeleniny, opatřit zálivkou a vydávat salát za hlavní jídlo s kouskem pečiva
  • v zimním období se nebojte do salátu použít vařenou zeleninu místo čerstvé
  • můžete ji nechat vychladnout a použít jako základ do pomazánky, např. s tvarohem, sýrem, cibulkou, solí a pažitkou či petrželkou
  • můžete ji použít do různých placiček – s trochou vajíčka a strouhanky, popř. sýra pro další opečení na pánvi, nebo přidat k mletému masu, do karbanátků, burgerů, či mletých mas
  • můžete čočkovým pyré nastavit bramborovou kaši – dochucená solí a česnekem dostane kaše nový rozměr
  • můžete s ní zahustit jakoukoliv polévku či omáčku, které dodá báječnou hustotu
  • s tvarohem, medem, banánem či jahodami máte sladkou, ale hodnotnou svačinku (nejen) pro děti

Doporučuji vyzkoušet tuto znovuobjevenou netradiční potravinu – je to výborná a zdravá luštěnina a určitě zachutná i těm, kteří jinak čočku nejedí!

Pomazánka z červené čočky: uvařená červená čočka, vařené vejce na tvrdo, tavený sýr, červená paprika najemno nakrájená, cibulka, sůl, petrželka

Významní sponzoři

  • NADACE ČEZ
  • NPI
  • IT Innovation
  • Actherm
  • DM
  • ČEZ Teplárenská
  • ENCZ
  • SČVK
  • Globus
Zavřít

OZNÁMENÍ O ZÁPISU DĚTÍ DO MATEŘSKÝCH ŠKOL PRO ŠKOLNÍ ROK 2025/2026

 

Zápis dětí do mateřských škol zřizovaných statutárním městem Chomutovem se koná

od 12. do 16. května 2025

(s účinností od 1. 1. 2017 je podle § 34 odstavce 1 školského zákona od počátku školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne pátého roku věku, do zahájení povinné školní docházky dítěte, předškolní vzdělávání povinné).

  • Mateřská škola Chomutov, příspěvková organizace

Termín zápisu: 12. 5. - 16. 5. 2025 od 8:00 do 14:00 hodin osobně na ředitelství Mateřské školy Chomutov, Jiráskova 4335, elektronicky do datové schránky školy 3tbvxbf nebo poštou na adresu Jiráskova 4335, 43003 Chomutov.

Není třeba rezervovat termín.

Kritéria pro přijetí dětí do MŠ Chomutov od 1. 9. 2025:

  1. děti, které mají trvalý pobyt ve školském spádovém obvodu, které dovrší k 31. 8. 2025

třetího roku věku od nejstarších

  1. děti, které mají trvalý pobyt ve školském spádovém obvodu, které dovrší k 31. 8. 2025

druhého roku věku do součásti školy Zahradní

  1. děti z jiného spádového obvodu dle věku od nejstarších

Rodiče, kteří zvolí pro své dítě formu individuálního vzdělávání, podají „Oznámení zákonného zástupce o individuálním vzdělávání dítěte“ na ředitelství mateřské školy v termínu zápisu.

Zavřít

Používáním webových stránek Mateřská škola Chomutov, souhlasíte s využíváním cookies ve vašem prohlížeči.

Pokračovat